Eminim hemen, hemen
hepinizin içine düştüğü bu tip anlar olmuştur. İmtihandan çıkıp da cevaplara
bir göz attığınızda, “Bu cevabı ben nasıl oldu da yapamadım” diye kendi
kendinize kızdığınızı şu anda belki de anımsıyorsunuz. Bu tip günleriniz
olduysa şöyle bir geri dönüp o günlere rastlayan beslenmenize bir göz atmanızı
tavsiye ediyorum.
Esasen beyin
gücünüzü etkin kullanmak için iki önemli şeye ihtiyaç vardır;
1-) Hızlı, Kolay ve
Kalıcı Öğrenme Tekniklerini Bilmek ve Kullanmak,
2-) Hafıza ve
Zekayı Geliştiren Yiyecekler yemek.
Yediğimiz
besinlerin insanın hafıza, zeka ve konsantrasyon gücü üzerinde çok önemli bir
etkisi vardır. Örneğin vücut ağırlığımızın sadece % 2 ila 3’ü oranında ağırlığı
olan beyin, günlük kalorilerimizin ortalama % 30’unu harcamaktadır.
Hafıza ve Zeka
Gelişimi açısından bazı besin kaynaklarının diğerlerine göre önemi çok daha
fazladır. Örneğin bunların arasında B vitaminlerini içeren yiyecekler birinci
sırada gelmektedir.
Yine “demir”in
beynin beslenmesi için hayati bir önemi vardır.
“B” vitaminlerinin
beyindeki önemli reaksiyonların gerçekleştirilmesindeki payı zihinsel
potansiyel açısından hayatidir. Ayrıca B vitaminleri beyni strese karşı da
korumaktadır. Beyin için enerji üretimine büyük katkısı olan B vitaminlerinin
eksikliği yorgunluğa, hafıza ve zeka performansının zayıflamasına neden olur.
Beynin ihtiyacı olan B vitaminlerinin yeterince alınması halinde aşağıda
belirtilen zihinsel fonksiyonlarda gelişmelerin olduğu açıkça hissedilmektedir;
Öğrenme ve Hafıza
Gücü,
Konsantrasyon,
Hızlı Düşünme,
Sözel Yetenek ve
Akıcılık,
Uyanıklık,
Yaratıcı Düşünme,
Enerjik Hissetme.
Kuru baklagiller,
kırmızı et, ayçekirdeği, balık, yoğurt, süt, peynir, yeşil yapraklı sebzeler,
tavuk eti, hindi, yerfıstığı, muz, kavun, brokoli, ıspanak, domates, yumurta,
kavun ve enginar kombinasyonları B grubu (complex) vitaminlerini garanti eden
besin kaynaklarıdır.
Yeteri kadar
dengeli beslenemediğini düşünenlere ilave olarak düşük dozlu “B-Complex”
vitaminleri almaları tavsiye edilmektedir.
Ayrıca demirin
beyne oksijen taşınmasında çok önemli bir rolü vardır. Özellikle oksijenin
beyne taşınması ve beyin tarafından kullanılmasını sağlayan kandaki hemoglobin
ve alyuvarların oluşumunda demire ihtiyaç vardır. Daha kısa bir ifadeyle beynin
temel enerji kaynaklarından biri olan oksijenin beyne taşınabilmesi için demire
ihtiyaç vardır. Dolayısı ile diyetimiizde mutlaka demir içeren yiyecekler
bulundurmalıyız.
Tüm kırmızı etler,
kuru baklagiller, koyu yeşil sebzeler, domates ve pekmez demir açısından zengin
olan yiyeceklerdir.
Demirin
yiyeceklerden emilmesini kolaylaştıran vitamin ise “C” vitaminidir. Bundan
dolayı demir içeren yiyeceklerin “C” vitamini içeren, örneğin turunçgiller,
kivi, domates, patates, karnabahar, brokoli, kavun, çilek, incir, kırmızı ve
yeşil biber gibi besinlerle birlikte alınmasında fayda vardır. Bunun yanında
kafein içeren içecekler ise demirin emilmesini engellemektedir.
“C” vitamininin
yanında “E” vitamininin de antioksidan olarak beynin etkin ve verimli
kullanılmasına büyük katkıları vardır. Bitkisel yağlar, yerfıstığı, ayçekirdeği
ve buğday E vitamini açısından zengin besinlerdir.
Özet olarak herkese
böyle bir beslenme programı takip etmelerini tavsiye ediyorum. Buraya kadar
anlatılanlardan şöyle bir özet çıkartılabilir;
Tüm gün boyu
zihinsel potansiyelinizi aynı seviyede koruyabilmek, inişli ve çıkışlı bir
beyin performansına sahip olmamak için öncelikle günlük yiyeceklerinizi dörde,
hatta mümkünse altı eşit parçaya bölerek mini öğünlerle beslenmelisiniz.
Yiyeceklerin az yağlı olmasına dikkat etmelisiniz. Yağlı, çok ve ağır
yiyecekler kanın beyinden çekilerek sindirim sistemine yönelmesine sebep
olmaktadır. Bunun sonucu ise yorgunluk, uyuklama ve zihinsel potansiyelin
düşmesi demektir.
Yiyeceklerinizin
demir içeren besinleri ihtiva ettğinden emin olunuz. Bunun için koyu yeşil
renkli sebzeler, yağsız kırmızı et, domates, pekmez, kuru fasulye, bezelye ve
kayısı kurusu gibi yiyecekler yemelisiniz.
Yeteri kadar B
vitaminleri aldığınızdan emin olmak için diyetinizde yağsız süt, yoğurt, muz,
deniz ürünleri ve kuru baklagilleri mutlaka bulundurmalısınız.
Antioksidan özellikleri olan C ve E vitaminleri
açısından zengin havuç, ıspanak, çilek, domates ve diğer koyu yeşil yapraklı
sebze karışımlarını da günlük yemek listenize ilave etmelisiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder